Jokunen vuosi sitten mobiileista kuulokkeista kirjoittaessani harmittelin, kuinka Bluetooth-kuulokkeilla oli vielä huono maine.

Mobiileilla kuulokkeilla tarkoitan sellaisia luureja, joita käytän bussissa, työpaikalla, lenkillä ja muutenkin tien päällä. 

Olenkin pitkään ostanut tällaisia langallisia kuulokkeita 30-80 euron hintaluokassa, tietäen jo ennalta, että odotettu elinikä on noin vuosi. Yleensä kuulokkeista lahoaa ensimmäisenä johto liittimen juuresta. 

Nyt päätin kuitenkin antaa Bluetooth-kuulokkeille mahdollisuuden. Edelleenkään en halunnut mitään ylimmän hintaluokan luureja, koska käyttö tulisi olemaan päivittäistä, sisältäen ulkoilmaa ja muuten haastavia olosuhteita. 

Eri vaihtoehtoja vertailtuani päädyin lopulta tilaamaan Jabra Wireless Revo -kuulokkeet. 

Tilasin itse kuulokkeet Saksan Amazonista hintaan 129€ + postikulut 12€. Suomessa Verkkokauppa.comissa hinta olisi ollut 200€ — sen verran suuri ero, että tällä kertaa tilaus lähti Saksan suuntaan.

bluetooth-headphones-jabra-revo-wireless

En ole hifisti, joten en uskalla lähteä sanomaan äänenlaadusta mitään syvällisempää. Odotin äänenlaadulta hieman enemmän, mutta langattomiksi kuulokkeiksi äänenlaatu lienee silti ihan kelvollinen. Basso on turhan korostunut, englanniksi sitä varmaankin kuvattaisiin sanalla “booming”.

Kuulokkeet ovat malliltaan suljetut ja eristävät ulkopuolista ääntä yllättävän hyvin. Aktiviista noise canceling -toimintoa kuulokkeista ei ole. 

Revot tuntuvat ihan hyvälle päässä, joskin itse toivoisin niiden puristavan hieman napakammin. Kumartuessa vaikkapa kengännauhoja solmimaan on vaara, että kuulokkeet luiskahtavat päästä. Ongelma korostuu pipo päässä. Tästä johtuen Revot eivät ole parhaimmillaan urheilukäytössä.

Kuulokkeissa on peruskontrollit pauselle, kappaleen vaihtamiseen ja äänenvoimakkuuden säätämiseen. Erikoisuutena nämä eivät ole fyysisiä painikkeita, vaan toimivat kosketuksella. Itse olen tullut toimeen kontrollien kanssa hyvin, mutta täysin päinvastaisiakin mielipiteitä on

Erityisplussaa on annettava siitä, että toisin kuin monissa muissa kuulokeissa, näillä kuulokkeilla ei ole omaa äänenvoimakkuusasetusta, vaan säätö toimi synkassa siihen kytketyn laitteen kanssa, kuten oheinen video demonstroi:

Kuulokkeisiin virran kytkiessä yhteys muodostuu parissa sekunnissa ja homma toimii luotettavasti. 

Itse Bluetooth-yhteys on pääsääntöisesti pysynyt hyvin yllä, mutta mitään puhtaita papereita ei voi antaa. Satunnaisia, lyhyitä katkoksia esiintyy varsinkin liikkuessa puhelimen ollessa taskussa. Tässä on eroja: puolen tunnin juoksulenkki voi mennä kokonaan ilman pätkimisiä, kun taas toisella kertaa pätkimistä tapahtuu toistuvasti. Kerran yhteys alkoi pätkimään jatkuvasti ihan sisällä ollessa, kuulokkeiden uudelleenkäynnistys korjasi ongelman. 

Netistä lukemieni arvostelujen perusteella Revoissa signaalin luotettavuus pitäisi kuitenkin olla paremmasta päästä, joten ilmeisesti Bluetooth-protokolla ei vaan vieläkään ole järin luotettava käyttötapauksissa, jossa signaalin tulisi toimia jatkuvasti. 

Yhteenvetona sanoisin olevani kuulokkeisiin varsin tyytyväinen, mutta signaalin pätkiminen ja omaan päähäni hieman löysästi istuva muotoilu laskevat pisteitä. Langattomuus luotettavalla yhteydenmuodostuksella on sen verran vaivatonta ja mukavaa, että vielä en ole jäänyt kaipaamaan vanhoja kuulokkeitani.