Haaveilin pitkään, josko markkinoille tulisi kelvollisia langattomia, Bluetooth-teknologiaa hyödyntäviä kuulokkeita käytettäväksi iPhonen kanssa. Näin ei kuitenkaan ainakaan omien tietojeni mukaan ole käynyt, vaan internet kertoi milloin minkäkin mallin kohdalla ongelmista: pätkiviä yhteyksiä, heikko äänenlaatu, vajaa akunkesto tai huonosti toteutetut kontrollit kuulokkeissa (esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätö).

Sellaisia järkevän hintaisia kuulokkeita, jotka olisivat välttäneet nämä kaikki ongelmat, ei omien selvitysteni mukaan markkinoilla vielä ole. Harmi, sillä mielelläni unohtaisin johtojen kanssa sähläämisen tälläkin saralla.

Päätin nyt lopulta tilata vanhat luotettavat Kossin valmistamat Porta Pro -kuulokkeet, joista tämä musta Black Beauty -versio on yllättävänkin siistin näkoinen:

Koss Porta Pro Black Beauty

Edelliset kuulokkeeni olivat Sennheiserin PX 100 -mallia, jotka olivatkin mainiot kuulokkeet lukuunottamatta sitä, että ne hajosivat vain muutaman kuukauden käytön jälkeen johdon kuluttua poikki 3,5mm plugin juuresta. 

Sennheiser PX 100

Sennheisereissä oli mielestäni tasapainoisempi soundi kuin Porta Pro -luureissa, joiden bassotoisto korostuu varsinkin sisätiloissa kuunnellessa. Senkkujen mukana tuli mainio, kovasta muovista tehty kotelo. Porta Pron mukana tulee nahkainen kuljetuspussi, joka on ihan siisti, mutta ei mahdollista kuulokkeiden pakkaamista reppuun yhtä huolettomasti kuin PX 100:n kotelon kanssa. Porta Prot istuvat päähän napakammin kuin Sennheiserin kuulokkeet, mutta tämä ei tarkoita, etteivätkö senkutkin päässä olisi kestänyt.

Molemmissa malleissa on omien kokemuksieni perusteella hieman ongelmia kestävyyden kanssa, joka tosin lienee jossain määrin ymmärrettävääkin, kun puhutaan 30-40 euron kevytrakenteisista kuulokkeista. Lisäksi omassa käytössäni kuulokkeet joutuvat varsin kovalle rasitukselle, kun käyttö on lähes päivittäistä ja sisältää urheilua. 

Porta Pro -kuulokkeitakin minulla on siis hajonnut tässä reilun kymmenen vuoden aikana ja Kossin elinikäistä takuutakin tullut testattua. Aina olen saanut kuulokkeet huollettua / vaihdettua uusiin, josta valtavasti plussaa. Edelliset Porta Prot hajosivat ihan omaa kömpelyyttäni, joten en niitä enää takuuseen yrittänyt laittaa. Näin jälkikäteen miettien, niin varmaan Sennheiseritkin olisi saanut vaihdettua takuuseen vedoten, jos olisi jaksanut nähdä vaivaa taannoin.

Tällä hetkellä mennään siis vuodesta 1984 valmistetuilla Porta Pro -kuulokkeilla. Kenties seuraavien kuulokkeiden kanssa päästään siirtymään jo langattomaan aikakauteen?