Viime vuosina olen pyrkinyt tietynlaiseen arjen virtaviivaistamiseen. Kuten varmasti kaikki ihmiset, niin minäkin haluaisin olla onnellisempi. Yksi tapa siihen on mielestäni säästää energiaa mukaviin asioihin. Pienetkin kitkaa aiheuttavat asiat kuormittavat paljon, jos ne toistuvat päivittäin.

Rannalla

Personal uniform

Mark Zuckerberg pukeutuu aina samoihin vaatteisiin, koska hän haluaa säästää energiaa tärkeämmistä asioista päättämiseen. Myös Steve Jobs oli tunnettu pukeutumisestaan mustaan poolopaitaan. Tällaisessa toiminnassa on järkeä psykologiankin näkökulmasta (ks. Decision fatigue), sillä jatkuva vaihtoehtojen puntarointi on uuvuttavaa.

Oman univormun ei tarvitse tarkoittaa täsmälleen samojen vaatteiden käyttämistä päivittäin. Itselläni on kaapissa vain vaatteita, jotka kaikki sopivat keskenään, jolloin voin käytännössä ilman ajattelua ottaa vain ensimmäisenä hyllyssä olevat vaatteet. Toki tämä tarkoittaa, että kaapissani on paljon mustaa ja harmaata. Tylsää, sanovat toiset. Ajatonta, sanon minä.

Lisäksi olen pyrkinyt vähentämään vaatteiden määrää ja panostamaan ennemmin laatuun. Joidenkin vaatteiden, kuten farkkujen kanssa, tuntuu vain olevan niin, ettei rahallakaan saa kestävää kamaa.

Vähennä tavaran määrää

Vaatteiden lisäksi myös muun tavaran määrää kannattaa vähentää.

Tällä hetkellähän tätä tehdään trendikkäästi KonMari-menetelmän hengessä. Helsingin neliöhinnat pakottavat osaltaan priorisoimaan, mitä tavaroita pienessä asunnossaan säilyttää.

Jotain mieltä rauhoittavaa ylimääräisen rojun välttämisessä ehdottomasti on. Miellyttävää on myös tietoisuus siitä, että ei omista mitään korvaamattoman arvokasta materiaa.

Sisusta minimalistisesti

Niinhän sitä sanotaan, että siisti koti kertoo tylsästä elämästä. Joskus pitää kuitenkin siivotakin, ja minimalistinen sisustustyyli tekee tästä nopeampaa.

Ei hyllyjä ja pöytiä täyteen pieniä koriste-esineitä, vaan selkeitä pintoja ja kaikki mahdollinen kaappeihin piiloon, niin tulee ehkä joskus pölyt pyyhittyäkin.

Lopeta parturissa käyminen

Lyhyt tukka on todella käytännöllinen. Ei tarvitse stressata onko jakaus kunnossa saati tuhlata aikaa parturissa käymiseen. Ammattilaistason hiustenleikkuukone maksaa ehkä 50 euroa Saksasta tilattuna - raha, joka on säästetty nopeasti kun ei tarvitse käydä enää parturissa.

Kasvata parta

Jos sänki kasvaa ärsyttävän vauhdikkaasti ja sheivaus on joka-aamuinen toimenpide, niin suosittelen sopivan pituista partaa. Säännöllistä trimmaamista sekin vaatii, mutta ei päivittäistä huomiota kuitenkaan.

Harrastusvälineet omiin laukkuihinsa

Kun on useita harrastuksia, niin harrastusvälineet on hyvä pitää järjestyksessä. Harrastan salibandya ja ennen ison mailabagin hommaamista minulta unohtui usein kotiin juomapullo tai pyyhe, varsinkin jos piti lähteä kiireellä pelaamaan. Nykyisin pidän sählykamat aina valmiina pakattuna omassa laukussaan.

Samaan tapaan esimerkiksi lumilautailuvarusteet ovat lautabagissa takkeineen ja laseineen, sekä suunnistuskamat omassa laukussaan.

Osta hyvä reppu

Ostin taannoin laadukkaan repun, jonka voi normaalista 20 litran koosta laajentaa nopeasti 40 litran kokoiseksi. Tämä on erittäin kätevää, koska vaikkapa ruokakaupassa käydessä voi pakata kaiken reppuun, jolloin ostoksien kantaminen on mukavampaa. Mikään ei ole rasittavampaa kuin painavien ostoskassien kantaminen.

Laita kaikki ylös kalenteriin, käytä muistiinpanoja

Kirjaa pienemmätkin asiat heti ylös muistioon tai kalenteriin. Itselläni on tapana unohtaa asioita, joten tämä käytäntö on parantanut elämääni kummasti.

Jos elät parisuhteessa, tee jaettu ostoslista esim iPhonen Reminders-ohjelmaan. Tuhlaat vähemmän aikaa kauppalistojen tekemiseen ja kaupassa arpomiseen.

“Pakkauslistat” ovat käteviä toistuvia reissuja varten. Minulla on esimerkiksi omat listat ulkomaan maastopyöräilyreissuja sekä Jukolan viestiä varten. On paljon mukavampi lähteä matkalle, kun takaraivossa ei kolkuttele “unohdinkohan nyt jotain” -ajatus. Ei enää ikinä Jukolaa ilman saunakaljaa!

Keysmart

Lisääkin näitä olisi, esimerkiksi lompakon ohentaminen hankkiutumalla eroon kaikenmaailman bonuskorteista, Mobilepayn käyttäminen, turhan kännykän käytön vähentäminen ja niin edelleen. Osa näistä asioista ja tapojen muutoksista ovat todella pieniä, mutta ne kaikki ovat osaltaan auttaneet virtaviivaistamaan elämääni.