Steve Jobs sanoi vuonna 2003 The New York Timesin haastattelussa seuraavasti:

Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.

Airpodit ovat erinomainen esimerkki tämän ajatuksen toteutumisesta. AirPodit näyttävät minunkin mielestäni vähän urpoilta (tulisipa eri värivaihtoehtoja), mutta niiden käyttäminen tuntuu lähes täydelliseltä. Design on paljon muutakin kuin miltä jokin näyttää.

Airpodeissa ei ole ollenkaan painikkeita. Niitä ei tarvitse erikseen sammuttaa. Nostat napit korviin, niin yhteys muodostuu automaattisesti. Koska kuulokkeiden säilytyskotelo toimii myös laturina, niin kuulokkeissa on käytännössä aina virtaa. Kotelo on niin pieni, että se on nykyisin aina farkkujeni taskussa. Kaikki tällaiset yksityiskohdat summattuna käyttökokemuksesta on saatu vaivatonta ja miellyttävää.

Apple AirPod

Virheettömästi AirPodit eivät ole kuitenkaan toimineet. Joskus vain toinen kuuloke saa yhteyden muodostettua, samoin signaalissa on häiriöitä selkeästi useammin kuin aikaisemmin käyttämieni Jaybird X2 -kuulokkeiden kanssa.

Myöskin useamman laitteen välillä vaihtaminen ei ole ainakaan puhelimen ja läppärin ollessa kyseessä mitenkään suoraviivaisempaa muillakaan Bluetooth-kuulokkeilla. Miksei läppäri voisi kysyä hieman Spotifyn tapaan automaattisesti, että haluatko siirtää toiston tälle laitteelle?

Päivittäisessä käytössä suurin ongelma on äänenvoimakkuuden säätäminen, mikä ei siis painikkeiden puuttuessa onnistu kuulokkeista suoraan — paitsi äänikomennoilla, mutta se nyt vain tuntuu urpolle vielä tänä päivänä. Minulla on Apple Watch, mutta senkin kautta äänenvoimakkuuden muuttaminen on vähän liian monen painalluksen takana. Yleensä säädän äänenvoimakkuutta puhelimen fyysisiä volume-nappeja käyttämällä, ottamatta puhelinta taskusta. Monesti teen tätä myös kankaan läpi, esimerkiksi pyöräillessä kun puhelin on takin taskussa.

Jotkut ovat sanoneet, että AirPodit ovat kalliit, mutta heillä on väärä vertailukohta. Täysin langattomien kuulokkeiden sarjassa Applen hinnoittelu on itseasiassa todella aggressiivinen ja ne ovat luokassaan yksi halvimmista vaihtoehdoista (3/2017). Ja edellisiin Jaybirdin Bluetooth-nappikuulokkeisiini verrattuna AirPodit olivat itseasiassa pari kymppiä halvemmat.

Apple AirPods

Puutteitakin AirPodeissa siis on, mutta keskimäärin arkikäytössä homma toimii niin vaivattomasti, että puolen vuoden käytön jälkeen voin liittyä ylistyskuoroon: AirPodit ovat Applea parhaimmillaan.