Viime vuosien aikana olen innostunut pyöräilystä. Samalla on tullut kiinnitettyä eri tavalla huomiota niin liikennejärjestelyihin kuin pyöräilyaiheisiin uutisiin ja siihen liittyvään keskusteluun. 

Yksi toistuva uutinen koskee pyöräilijän väistämissääntöjä.  Sävy on aina sama: korostetaan pyöräilijän väistämisvelvollisuutta ja suunnataan “neuvot” nimenomaan pyöräilijöille. Vaikka autoilijat tuntevat säännöt huonommin ja auton ja pyörän välisessä onnettomuudessa autoilija on selkeästi useammin syyllinen

Suojatien lisäksi on olemassa pyörätien jatke. Suojateitä on vain jalkakäytävillä, joilla ei saa fillaroida. Jalkakäytävillä pyöräileviä urpoja ei käytännössä ole, joten suojatiellä pyöräily ei ole mikään ongelma.

Suojatien lisäksi on olemassa pyörätien jatke, joka on pyöräilijöille merkitty paikka tien ylittämistä varten. Katuun nämä on merkitty monella eri tavalla:

Pyörätien jatke

Käytännössä suojatie on aina pyörätien jatke, jos pyöräilijä saapuu pyörätieltä suojatielle.

Suojatien jatkeella autoilija väistää pyöräilijää, jos auto on kääntymässä tai väistämisvelvollisuus on osoitettu kolmiolla tai stop-merkillä. Niin, eli käytännössä autoilija väistää lähestulkoon aina

Pyöräilijä väistää vain, jos on ylittämässä risteävää ajorataa alla olevan kuvan mukaisesti: 

Pyörätien jatke

Pyörätien jatkeista vain pieni osa on kuvan mukaisia kohtia. 

Silti uutisissa ja otsikoissa jaksetaan muistuttaa, kuinka pyöräilijän tulee väistää — ikäänkuin autoilijan väistämisvelvollisuus olisi jokin poikkeustilanne, vaikka tilanne on juuri päinvastoin.

Kyselyjen perusteella sääntö ei ole erityisen hyvin tunnettu, mutta autoilijat tuntevat sen pyöräilijöitäkin huonommin.

Miten tilannetta voisi sitten parantaa? Helsingin polkupyöräilijät ry:n puheenjohtaja Matti Kinnunen kirjoittaa HS:n mielipidekirjoituksessaan:

Helpoin tapa on se, että polkupyörää kohdellaan kuten muitakin ajoneuvoja: vasemmalta tuleva väistää, kääntyvä väistää ja suojatiellä olevalle jalankulkijalle annetaan esteetön kulku. Kaikki poikkeukset merkitään liikennemerkein – aivan kuten autoille nyt.

Kun jo lähes 20 vuotta voimassa ollutta sääntöä ei vieläkään suurin osa tunne, niin sääntöä olisi tosiaan syytä selkeyttää. Olisi myös valtava parannus, jos pyöräilijöille lisättäisiin kolmiot niihin kohtiin, joissa heillä todella on väistämisvelvollisuus. Lisäksi uutisoinnissa ja viranomaisten tiedottamisessa tulisi muistaa, että suurin osa pyörätienjatkeista on sellaisia, joissa auton tulee väistää.