Ostin PlayStation 4:n, joka on ensimmäinen omistamani PlayStation-konsoli. Nuoruudessani olin PC-miehiä ja ainoita konsoleita ennen tätä ovat olleet kaksi ensimmäistä Xboxia ja Wii.

Jonkin verran tuli mietittyä PS4 vs Xbox One -tilannetta. Omalla kohdallani kyse oli lähinnä siitä, kumman konsolin hommaan hyllyyn ensin, sillä myös Xbox One tulee varmaan hankittua -  viimeistään Remedyn julkaistessa Quantum Breakin

Mutta kuitenkin, Microsoftin ja Sonyn vastakkainasettelu on ihan mielenkiintoinen. Siinä missä Microsoft lähti selkeästi suuntaamaan Onea olohuoneen keskipisteenä olevaksi viihdelaitteeksi, niin PS4 brändättiin ensisijaisesti pelaajille suunnatuksi koneeksi. 

Microsoftilla oli sinällään ihan vahva visio konsolistaan, joskin idea TV-kuvan kierrättämisestä Xboxin kautta tuntui kummalliselta menneisyyteen katsomiselta. Tämän sukupolven aikana tullaan kuitenkin siirtymään entistä voimakkaammin Video On Demand -palveluiden, kuten Netflixin, käyttäjiksi.

Panostukset Onen TV-toimintoihin, ilmainen urheilusisältö jenkeille ja ongelmat PAL-standardin kanssa kertoivatkin omaa karua kieltään siitä, että Pohjois-Amerikka oli selkeä ykkösmarkkina-alue ja muu maailma jäi paljon vähemmälle huomiolle.

Kinect-ohjaus äänikomennoin ja elein oli hyvä idea ja jotain oikeasti “next geniltä” tuntuvaa, mutta kuluttajat eivät kokeneet sitä kuitenkaan ylimääräisen satasen arvoiseksi. Jotenkin tuntuu, että Microsoft itsekään ei uskonut konseptiinsa, sillä jo puoli vuotta julkaisun jälkeen purettiin pakkoliitos Kinectin kanssa ja tuotiin markkinoille halvempi versio konsolista ilman Kinectiä. 

Monessa maassa, Suomi mukaanlukien, Xbox One julkaistiin vasta lähes 11 kuukautta USA-julkaisua myöhemmin. Tämä tuntuu edelleen käsittämättömältä, varsinkin kun lokalisointi ei tarkoittanut suomenkielisiä äänikomentoja, joita moni varmasti odotti. Ymmärrän, että lokalisointi vie aikaa, mutta nykyisessä globaalissa maailmassa lähes vuoden odottelu PlayStation vahvalla markkina-alueella ei vaan tunnu hyväksyttävältä saati ymmärrettävältä.

PS4 controllers

Miltä se PS4 sitten tuntuu tällaisen vanhan Xbox-miehen näkökulmasta? 

Ohjain on yllättävän hyvä, joskin edelleen pidän Xboxin ohjainsauvojen epäsymmetrisestä asettelusta enemmän. Onen ohjaimella en ole vielä siis pelannut, joten vertailu kohdistuu nyt 360:n kapulaan. Alkuun varsinkin vasen peukalo tuntui lipsuvan, mutta nyt kun esimerkiksi Battlefield 4:sta on tullut väännettyä jokunen tunti, niin ohjaimessa ei enää mikään häiritse erityisesti. Ohjain onkin aivan eri planeetalta kuin aikaisempien PlayStationeiden rimpulat. 

Erityisplussaa täytyy antaa ohjaimessa olevasta kuulokeliittimestä, johon voi kytkeä kuulokkeet ilman erillistä adapteria, toisin kuin Xbox Onessa.

Ensimmäiset kokemukset PS4:n käyttöliittymästä ja kauppapaikasta eivät olleet hirveän vakuuttavia, sillä kun ostin Lara Croft and the Temple of Osiris -pelin sekä Trials Fusionin demon, niin jotenkin järjestelmä onnistui sotkemaan nämä toisiinsa. Valikossa näkyi vain Trials, mutta kun pelin käynnisti, niin avautuikin Temple of Osiris. Lopulta poistin molemmat pelit ja asensin Lara Croftin uudestaan, niin ongelma korjautui. 

Kauppapaikka toimii hitaasti niin konsolin kuin web-selaimen kautta käytettynä. Konsolin puolella kauppapaikan avaaminen ei monesti tunnu tekevän mitään, avautuu vain tyhjä ruutu. 

Muuten käyttöliittymä on mielestäni pääosin ihan selkeä ja nopea, mutta jotenkin Microsoftin softa-osaaminen tuntuu vakuuttavammalta (edelleen muistaen, että Oneen en pysty vielä vertaamaan). Lisäksi Xboxin käyttöjärjestelmä näyttäisi päivittyvän tiheämmällä tahdilla kuin PlayStationin. 

Harmillisesti PS4 ei voi vielä yksinään toimia olohuoneen keskipisteenä. Netflix toki löytyy ja YouTube-sovellus on varsin kelpo peruskäyttöön, mutta esimerkiksi HBO Nordicilla on toistaiseksi sovellus vain Xbox 360:lle. PS4:n selain on varsin kykenevä, mutta harmillisesti monet VOD-palvelut vaativat vielä Flash-tukea.  

PS4 UI

Sitten on tietenkin se tehoasia, pyöriikö pelit Full HD:na ja päivittyykö ruutu 30 vai 60 kertaa sekunnissa. Käytännössä PS4 vie Onea tällä saralla, sillä jos resoluutiossa tai ruudunpäivitysnopeudessa on ollut eroa multiplatform-pelien kohdalla, niin ero on ollut poikkeuksetta PS4:n eduksi. 

En ole mikään hifistelijä grafiikoiden suhteen, mutta väkisinkin näin videotykin käyttäjänä pohtii, että varmaan sen 900p vs 1080p eron jo jotenkin huomaa.

Jonkin verran olen miettinyt myös sitä, että tässä meillä on uusi konsolisukupolvi, jonka elinikä on todennäköisesti lähes 10 vuotta ja jo alussa peleillä on suuria vaikeuksia päästä 1080p-resoluutioon 60fps -ruudunpäivitysnopeudella. Tämän sukupolven aikana 4k tulee lyömään läpi, joten ei voi välttyä ajatukselta, ovatko nämä laitteet jo alusta lähtien alitehoisia? Toki konsolipeleissä on aina nähty sukupolven sisällä huimaa graafista kehitystä kehittäjien oppiessa hyödyntämään rautaa paremmin. On myös esitetty arvailuja, että seuraava konsolisukupolvi tulisi nopeammin kuin aikaisemmat.