Olen omistanut iPadin kohta vuoden ja sinä aikana olen lukenut tabletilla tekstiä monella eri tavalla:

  • lukuisat lehtien omat sovellukset
  • printti-PDF:n pohjalta tehdyt näköislehdet
  • tabletille optimoidut web-sivut
  • kirjasovellukset iBooks ja Kindle
  • Flipboard (tyypillisesti RSS-feedistä poimittuja artikkeleita, mutta jotkut uutissaitit tarjoavat Flipboardia varten taitettua materiaalia)

Seuraavassa tärkeimpiä ominaisuuksia, joita hyvä lukukokemus tabletilla mielestäni edellyttää.

Lukijaa ei pakoteta käyttämään tablettia vaaka-asennossa

Napakkaan mutuun perustuen väitän 99,9% käyttäjistä pitävän portrait-asentoa luonnollisempana lukiessa. Sovelluksen ei siis pitäisi pakottaa käyttämään tablettia vaaka-asennossa, se vaan tuntuu väärältä. Suomalaisista lehdistä tähän syyllistyy ainakin Image.

Lukeminen tapahtuu sivu kerrallaan, ei skrollausta

Itse luen tekstiä mieluiten sivu kerrallaan, kuten kaikilla kirjasovelluksilla tehdään. Sivun vaihtamisen tulisi aina olla mahdollista pyyhkäisyeleen lisäksi napauttamalla ruudun reunaa, tällöin kädet voivat levätä rauhassa.

Toinen vaihtoehto on, että artikkelissa edetään vain skrollaamalla alaspäin kuten nettisivua lukiessa (esimerkiksi The Magazine toimii näin). Tämäkin on parempi ratkaisu kuin erilaiset oudot hybridit, kuten jo kuopattu Daily, jota luettiin sivu kerrallaan, mutta paikoin tehokeinona artikkeleissa on skrollattavia elementtejä. Suomen Kuvalehdessä voi yksi sivu sisältää kaksi palstaa, joita skrollataan erikseen. Ei toimi mielestäni ollenkaan.

Ei mainoksia sisällön seassa, vain koko sivun mainoksia

Artikkelin sekaan ei pitäisi upottaa mainoksia häiritsemään lukukokemusta. Mielestäni kokosivun mainokset juttujen välissä ovat win-win: mainos saa lukijalta täyden huomion, mutta se ei katkaise lukijan flow´ta kesken artikkelin lukemisen.

Kaikki käyttöliittymäelementit on mahdollista piilottaa

Käyttäjän tulisi aina voida piilottaa kaikki käyttöliittymäelementit: toolbarit, napit, kaikki. Näpäytys muualle kuin “ei-toiminnalliseen” osaan, esimerkiksi keskelle tekstiä, tuo esille UI-elementit ja sisällysluettelon.

Teksti on kopioitavissa

Tekstin tulee olla kopioitavissa ja siihen tulee voida suorittaa hakuja. Kaikki sivulla oleva teksti on luettavissa ilman zoomaustarvetta, fontin kokoa voi vaihtaa.

Artikkeli on viitattavissa netissä

Tablet-lehdet eivät voi olla eristyneitä saarekkeita netissä, vaan ne vaativat rinnalleen julkisen web-komponentin. Jokainen artikkeli tulisi olla linkitettävissä. Ei välttämättä luettavissa ilmaiseksi, mutta viitattavissa ja helposti jaettavissa.

Reading with iPad 3rd generation

Monet edellä listatut kohdat aiheuttavat rajoituksia graafiselle revittelylle artikkeleiden kanssa. Jotta artikkeli mukautuu erilaisia esitystapoja varten, sen tulee väkisinkin olla jollain tasolla määrämuotoinen. Graafikot itkevät verta – mikä on voi voi, mutta loppujen lopuksi ydinsisältö, eli teksti ratkaisee.

Rich media mahdollistaa paljon, mutta on liian usein tarpeetonta extraa ilman todellista lisäarvoa. Turhaa kikkailua tulee välttää, koska se vain haittaa lukukokemusta. Netissä tykättiin rakentaa Flashilla näyttäviä kikkareita käytettävyyden kustannuksella, digilehdissä on harmittavasti nähtävissä sama ilmiö.

Tablet-laitteille on tarjolla monenlaista lukukokemusta. Tarjonta on varsin kirjavaa ja toteutustavoissa paljon eroja. Selkeästi huomaa, kuinka uuden formaatin myötä varsinkin digilehdet hakevat vielä muotoaan. Kehitys on vauhdikasta ja tarjolla monenlaisia lähestymistapoja, jonka takia onkin erityisen mielenkiintoista seurata parhaillaan tapahtuvaa murrosta.