Myönnän olleeni itsekin pettynyt, kun Apple julkaisi ensimmäisen iPadin vuonna 2010. “Eihän se ole kuin iso iPhone”, ajattelin monien muiden tavoin. Käyttöjärjestelmänä oli sama iOS kuin iPhonessakin, mikä tuntui liian rajoittuneelta tablet-maailmassa. 

Itse tablettihan ei ole uusi keksintö, ensimmäisen kerranhan tablettien piti valloittaa maailma jo vuosituhannen vaihteessa. Muun muassa Bill Gates puhui paljon tästä. Silloin luultiin, että perinteinen Windows voisi toimia tabletissa. Menestyksen avain oli lopulta käyttöliittymä, joka oli alusta lähtien suunniteltu kosketusnäytöille. 

Ipadista tuli valtava menestys ja nyt kolmannen sukupolven myötä minullakin on iPad. 

Evoluutio on kohdallani kulkenut niin, että ensin siirryin pöytäkoneesta läppäriin ja sitten älypuhelimen myötä huomasin yhä useammin tekeväni ns. perus-surffailun - uutiset, facebookkailun ja sen sellaisen - kännykällä kotonakin. Seuraava askel tässä kehityksessä olikin luontevasti tablet. 

Tabletteja on hankala selittää tai perustella. Vähän kuin yrittäisi kuvailla seksiä tyypille, joka ei tiedä siitä mitään. Kuten Hekakin taannoin sanaili:

iPäd on vähän todellakin niinkuin seksi.  Teknisesti tarkastellen iPäd hommassa ei ole mitään järkeä.  Sun tarttee riisuuntua, hikoilla, imeskellä ihan hirveen kauheita rumia kauheita juttuja, ja silti loppujen lopuksi – se on silti kivaa.

Tableteissa onkin ennenkaikkea kysymys fiiliksestä ja käyttökokemuksesta. Lukeminen on luonnollista ja sovellusten käyttäminen sormen heilautuksilla hauskaa. Ipadia on yksinkertaisesti mukava käyttää - kaikki tapahtuu nopeasti, sujuvasti ja ilman viiveitä. Tabletin ymmärtäminen vaatii, että laitetta oikeasti pitelee kädessään ja lukee artikkeleita sekä surffailee nettiä.

iPad 3rd generation 2012

Millainen uusi iPad sitten on laitteena? Ensimmäinen juttu on tietenkin resoluutio – 9,7 tuuman näyttö, jossa on enemmän pikseleitä kuin olohuoneen Full HD -televisiossa. Huimaa. Vanhalle ruudulle suunnitellut sovellukset näyttävät sumeilta, kuten monet nettisivujen grafiikatkin. 

Akku kestää todella pitkään, mutta vastaavasti myös lataaminen vie huomattavan kauan aikaa. 

Ipad on mielestäni liian painava. Myös iPhone on raskas verrattuna moniin kilpailijoihin, mutta sen paino tuo sopivaa jämäkkyyttä tuotteeseen. Ipad sen sijaan voisi oikeasti olla kevyempi, jolloin käyttäminen olisi miellyttävämpää. 

Erikseen pitää myös mainita suorituskyky, sillä niin sähäkästi kaikki toimii. Ohjelmien avaaminen, skrollaaminen, zoomaus - kaikki tuntuisi toimivan ilman viiveitä. Tämä on oleellista käyttökokemuksen kannalta, sillä juuri koskaan ei joudu miettimään, menikö painallus perille. 

Halvin iPad irtoaa kaupasta alle 500 eurolla – tähän hintaan kukaan kilpailija ei pysty tällä hetkellä tarjoamaan vastaavilla spekseillä tablettia. 

iPad applications

Kenneth Falck kirjoitti pari vuotta sitten, että iPad on merkki tietotekniikan kypsymisestä

“Kaupassa myydään televisioita, pelikonsoleja, silitysrautoja, mikroaaltouuneja ja kaikkea mahdollista, joka toimii kytkemällä virtajohto pistorasiaan. Jos niihin voi jotain asentaa, niin valmistajan tarkasti valitsemia ja tarkastamia sovelluksia, jotka eivät missään tapauksessa riko kyseistä laitetta käyttökelvottomaksi. Miksei myös tietotekniikka ja webbisurffailu voisi välillä toimia näin?”

Hän ennusti myös, että tietotekniikka tulee jakaantumaan kahtia: 

“Tulee olemaan niitä perinteisiä PC:itä ja Macceja, joita me hakkerit virittelemme mieleisiksimme ja joilla koodaamme sovelluksia ja luomme sisältöä. Sitten tulee olemaan niitä rikkoutumattomia kuluttajalaitteita, joilla tavalliset ihmiset pääsevät käsiksi näihin sovelluksiin ja sisältöihin riskittömästi ja turvallisesti.”

Olen Falckin kanssa samoilla linjoilla. Isäni ei ole koskaan käyttänyt internettiä, mutta jos hänet pitäisi nyt saada tiedon valtaväylälle, niin ostaisin hänelle iPadin perinteisen tietokoneen sijasta. 

Vaikka tableteilla tullaan tulevaisuudessa tekemään yhä monipuolisemmin asioita, niin jatkossakin on tarvetta perinteiselle PC:lle, varsinkin työkäytössä. Tabletit eivät tule kokemaan miniläppäreiden kohtaloa. Sen sijaan yhä useammalla tulee jatkossa olemaan vain tablet, eikä perinteistä tietokonetta ollenkaan.