Applen iPhoneissa, iPadeissa ja iPod Toucheissa käyttämä iOS-käyttöjärjestelmä päivittyi hiljattain 4.2-versioon. Tämä päivitys toi lähinnä 4.0-version tuomat uudistukset myös iPadille, joskin tarjosi samalla pienempiä uudistuksia myös iPhonelle ja Touchille. IOS päivittyy todennäköisesti jälleen ensi vuonna uuden iPhonen ja iPadin myötä, joten tässä olisi omat toiveeni koskien tulevaa iOS:n 5.0-versiota. 

Paremmat ilmoitukset

Ilmoitukset (notifications) esimerkiksi uusista tekstiviesteistä on toteutettu iOS:ssä varsin karkeasti. Ilmoitukset ovat dialogeja, jotka vaativat aina käyttäjän reagointia. Ei hirveän kätevää esimerkiksi pelien yhteydessä. Ilmoitukset eivät myöskään tallennu mihinkään, eli jos epähuomiossa kuittasit ilmoituksen ehtimättä lukea sitä, niin se on kadonnut lopullisesti. Järjestelmä ei myöskään ole kovin elegantti, jos ilmoituksia on useita: dialogeja toisensa perään, jotka pitää kuitata. Applen tulisi ottaa mallia esimerkiksi Androidin tavasta toteuttaa ilmoitukset hienovaraisemmin.

Langaton synkronointi

Tietojen synkronointi pöytäkoneen kanssa vaatii aina johtoa, sekä iTunesin ja iPhoton avaamista. Applella on langattomaan synkronointiin olemassa jo palvelu nimeltä MobileMe, mutta palvelu maksaa 79 euroa vuodessa, eikä mahdollista multimedian siirtämistä laitteiden välillä. Nykyaikaa olisi, että puhelin synkkaisi tiedot automaattisesti, kun ollaan kodin WLAN-verkossa. Tien päällä tietojen synkronointiin voitaisiin hyödyntää MobileMe-palvelua, jonka hinnan tulisi laskea reilusti, koska Google tarjoaa vastavan palvelun ilmaiseksi. 

Widgetit

IOS:n työpöytänä toimiva ikonilistaus on hyvin staattinen verrattuna kilpailijoiden kustomoitaviin aloitusnäkymiin. Sovellus voi ainoastaan lisätä ikoniin merkin, jossa näkyy esimerkiksi uusien viestien lukumäärä. Android-tyylisiä aloitusnäkymiä IOS:ään tuskin on tulossa, mutta järjestelmään voitaisiin lisätä OS X:stä tuttu Dashboard-näkymä, johon käyttäjä voi lisätä haluamiaan widgetejä. Muun muassa seuraavat kalenterimerkinnät olisi mukava nähdä ilman varsinaisen kalenterisovelluksen avaamista. Kenties iOS:ssä pyyhkäisy ylöspäin ikonilistauksessa voisi avata widgeteille tarkoitetun Dashboard-näkymän?

Käyttäjäprofiilit

iPadin myötä iOS kaipaa tukea useille käyttäjäprofiileille. Älypuhelin on selkeästi henkilökohtainen laite, mutta iPadia käyttävät perheen sisällä monesti useat eri henkilöt. Lapsien käytössä tulisi olla erilainen sovellusvalikoima, puolisolla on eri kirjainmerkit selaimessa, eikä Facebookiin uudelleenkirjautuminen käyttäjän vaihtuessa ole mielekästä. Paljon auttaisi jo mahdollisuus synkata iPad useamman pöytäkoneen kanssa, jolloin kutakin konetta kohden luotaisiin oma profiili iPadille.

Parempi multitasking

Tällä hetkellä iOS:n multitasking ei salli kolmannen osapuolen ohjelmien ladata tietoa verkon yli ohjelman ollessa taustalla. Tämän vuoksi esimerkiksi RSS-lukijan avatessa joutuu aina aluksi odottamaan sisällön lataamista netistä. Sovellusten tulisi saada ladata tietoa taustalla tietyissä rajoissa. Ymmärrän, että ei voida sallia ohjelmien ladata kaistan täydeltä tietoa jatkuvasti, mutta ei tähän niin vaikea olisi kehittää älykkyyttä, joka estäisi käyttökokemuksen kärsimisen ja liiallisen akun kulutuksen. Esimerkiksi, kun puhelin on yöllä latauksessa, niin puhelin voisi huoletta latailla sisältöä puhelimeen. 

Paljon muitakin asioita on, joihin toivoisin parannusta, mutta tässä ne tärkeimmät. Varsinkin ilmoituksista on valitettu jo kauan, joten Applen olisi jo aika tehdä asialle jotain. Lisäksi uskon, että langattoman synkronoinnin kohdalla huutoihin vastataan ainakin tekemällä MobileMestä houkuttelevampi tuote. Widgetit, käyttäjäprofiilit ja multitasking-parannukset vaikuttavat epätodennäköisiltä. Jäädään odottamaan, mitä alkuvuodesta julkistetaan.