Rare Exports on ohjaaja Jalmari Helanderin ensimmäinen pitkä elokuva, joka perustuu oivaltaviin ja teknisesti hienoihin lyhytelokuviin Rare Exports Inc ja Rare Exports: Official Safety Instructions.

Korvatunturilla porataan, mutta tämä ei seudun poromiehiä häiritse, kunnes tunturin uumenista paljastuu jotakin. Elokuvan päähenkilö on Pietari - lapsi, joka tietää totuuden "hirviöistä", mutta jota muut eivät aluksi usko. Klassinen kuvio siis.   

Rare Exports (official poster, fi)

Teknisesti elokuva on pirun hyvin tehty. Kohtaukset ovat hyvin rakennettuja: kuvakulmat, valaistus ja leikkaus ovat kaikki huippuluokkaa. Esitettiin sitten laajaa tunturikuvaa tai tiivistä lähikuvaa, niin hyvältä näyttää. Samoin ääniefektejä ja musiikkia sietää kehua. Tietokoneella tehdyt efektit ovat heikoin lenkki, mutta eivät nekään sentään nololta näytä, kuten jossain arvostelussa oli haukuttu.

Elokuva on nykymittapuulla todella lyhyt, alle puolitoista tuntia. Hollywood-tyylisesti kerrottu tarina eteneekin napakasti ilman turhaa joutokäyntiä. 

Mustaa huumoria, äijämeininkiä (ei yhtään naisroolia) ja säikyttelyä sisältävä elokuva, jonka pääosassa on lapsi - tätä aikuisten satua on vaikea lokeroida mihinkään. Markkinointityypit ovat varmasti kiittäneet, kun ovat yrittäneet pohtia elokuvan kohderyhmää. Lisäksi Yhdysvalloissa ovat hämmentäneet parissa kohtauksessa vilahtavat penikset: siellä elokuva on kielletty alle 17-vuotiailta. Ihmisten ampuminen OK, alastomat miehet eivät. On se jännä. 

Elokuva on hyvä, mutta jokin siitä jää kuitenkin puuttumaan. Mitä leffasta sitten puuttuu, sitä on todella vaikea eritellä. Rare Exportsin erottaa muista elokuvista sen mainio idea alkuperäisestä, "pahasta" joulupukista. Ehkä tiettyjä ideoiden kanssa olisi voitu mehustella enemmänkin. Ehkä loppuhuipennuksesta jäi vähän hätäinen vaikutelma, se olisi voinut kestää pidempääkin. Kenties toisen katsolukerran jälkeen osaisin sanoa tarkemmin.

Kaikenkaikkiaan Rare Exports on kuitenkin ehdottomasti katsomisen arvoinen. Jos aiot katsoa yhden suomalaisen elokuvan vielä tänä vuonna - katso tämä. Uskon ja toivon, että niin tulevat tekemään monet ulkomaillakin.