Aloitin hiljattain projektin, jota olen pyöritellyt mielessäni jo pidemmän aikaa: aion digitoida vinyylikokoelmani. 

DJ-soittelussa siirryin jo vuonna 2006 Serato Scratch Liven käyttäjäksi, jonka jälkeen vinyyleiden ostaminen on jäänyt liiankin harvinaiseksi huviksi. Jo tuolloin oli harkinnassa levyjen digitointi, mutta nyt viimein olen siis aloittanut projektin. Ensimmäinen levy oli Luke Chablen Melburn / Into the Storm vuodelta 2004. 

Ennen aloittamista tuli hankkia laadukas äänirasia, sillä vuosikausia Seraton aikakoodilevyjä maksimipainoilla kyntäneet Stantonit eivät varsinaisesti hifiltä soundaa nykyisin. Päätin ostaa Gradon DJ200i -sarjan äänirasian, koska se on monesti todettu olevan äänenlaadultaan parhaimpia DJ-käyttöön tarkoitetuista äänirasioista. Digitoimiseen olisi toki voinut hommata ihan puhtaasti kuunteluun tarkoitetun askin, mutta päätin kuitenkin hommata äänirasian, joka soveltuu myös DJ-soittoon.

Audacitylla äänittämisestä minulla on huonoja muistoja, varsinkin pidempien settien kanssa. Äänitysten käsittelyn olen kuitenkin yleensä hoitanut Audacityllä.  Uusimmissa 1.3.x beta-versioissa tuntuisi onneksi olevan selvää kehitystä aikaisempaan: ohjelma tuntuu vakaalta, työkalut ovat kehittyneet ja OS X-yhteensopivuus on parantunut. Käyttöliittymä on tosin vieläkin hanurista OS X:llä. Esimerkiksi vaakascrollausta ei vieläkään tunnisteta, mikä on raivostuttavaa.

Itse prosessin päävaiheet ovat seuraavat:

Levyn puhdistaminen

Levy tulee harjata ennen äänitystä häiriöäänien minimoiseksi. Jotkut levyt voivat vaatia oikeaa pesua. Tässä vaiheessa myös etsitään levy Discogsista kataloginumeron perusteella. Levyyn mahdollisesti liittyviä käyttäjien kommentteja ja arvosteluita on mukava lukea äänittämisen yhteydessä. Lisäksi selviää, kuinka harvinainen levy on kyseessä. 

Äänitys Audacityllä

Luodaan uusi projekti ja tallennetaan se omaan hakemistoonsa. Äänitän jokaisen biisin omana trackinaan. Äänitys mahdollisimman lujalla äänenvoimakkuudella. Labeleihin laitan biisien nimet, tätä tietoa ohjelma osaa höydyntää MP3-exportin yhteydessä.

Jälkikäsittely Audacityssä

Leikataan biiseistä mahdolliset tyhjät pois alusta ja lopusta. Audacityssä on nykyisin Click Removal -toiminto, joka on tarkoitettu vinyyleille tyypillisten napsujen ja muiden häiriöäänien poistamiseen. Kokemusteni perusteella homma toimii välillä ihan hyvin, mutta monesti joutuu silti manuaalisesti poistamaan pahimpia rasahduksia. Jos Audacityssä on Show Clipping päällä, niin klippauskohdat näkyvät punaisella waveformeissa. Kun häiriöt on korjattu, niin nostetaan äänenvoimakkuutta Amplify-toiminolla (New Peak Amplitude: -0,1dB). Lopuksi tallennetaan biisit export-toiminolla 320kbps MP3:ksi. Ainakin toistaiseksi olen säilyttänyt Audacity-projektit kovalevyllä.

Arkistointi

Itunesiin lisätään MP3-tiedostot, joiden meta-tiedot täytetään mahdollisimman kattavasti. Itse täytän Discogisin tietoja hyödyntäen ainakin seuraavat tagit: artisti, julkaisun nimi, vuosi ja genre. Kommenttikenttään laitan levy-yhtiön nimen, kataloginumeron ja digitoinnin päivämäärän. Kansikuvan lisään myös, missä auttaa paljon, että Discogista löytyy levyistä yleensä myös kansikuvat.

Viimeistään tässä vaiheessa levy tulee myös lisättyä omaan kokoelmaan Discogsissa. Jostain ihmeen en aikoinaan alkanut syöttämään levyjä Discogsin tietokantaan, joten nyt samalla tulee tämäkin työ tehtyä.

vinyyleitä_cropped

Prosessi tulee varmasti vielä elämään tässä projektin aikana.

Kertakaikkiaan hieno fiilis pitkästä aikaa uppoutua levyjen pariin. Lasi punaviiniä ja tunnelmallisesti rahisevat vinyylit - mainio tapa viettää aikaa pimenevässä syysillassa. 

Ensimmäiset 14 levyä on digitoitu, vielä satoja edessä.