Yksi pelibisneksen huomattavia trendejä on ladattavan lisäsisällön (Downloadable Content, DLC) tarjonnan kasvaminen. DLC:tä on monenlaista: uusia kenttiä, ratoja, tehtäviä, aseita, varusteita, avatarille vaatteita ja niin edelleen. Sisällön laatu, määrä ja hinta vaihtelevat paljon. Halvoilla lisä-armoreilla niistetään tosifaneilta parit lisäeurot, kun taas esimerkiksi Dragon Age: Origins -pelin Awakening -laajennus tarjoaa kuulemma tuoretta pelattavaa kokonaisen pelin edestä.

Pelintekijät eivät saa latiakaan käytettyjen pelien kaupasta, joten on hyvin yleistä tarjota ilmaista DLC:tä pelinsä uutena ostaville pelaajille. Esimerkiksi uutena ostetun Alan Waken mukana tulee koodi, jolla ensimmäinen lisäepisodi on mahdollista ladata ilmaiseksi, kun muut joutuvat pulittamaan siitä noin 10 euroa.

Tyypillistä on, että DLC:n hehkuttaminen alkaa jo ennen pelin julkaisua. Ensimmäiselle karttapaketille saattaa olla jo julkaisupäivämäärä ennen kuin peli on kaupoissa. On ollut tapauksia, joissa varsinainen data on jo pelilevyllä ja maksua vastaan ladataan käytännössä vain koodi, jolla tämä materiaali avataan käyttöön.

Pelintekijöillehän tämä on hyväkatteista hommaa, vai mitä sanotte siitä, että World of Warcraftin pelaajat ostivat neljässä tunnissa 80000 virtuaalista hevosta 25 taalan hintalapulla? Hevosia, jotka eivät tarjoa pelaajalle mitään lisäetua, näyttäväthän nyt vaan komeilta.

Viime aikoina on muutenkin ollut huomattavissa, että julkaisijat haluavat testata, kuinka pelaajat suhtautuvat korkeampiin hintoihin. Esimerkiksi Modern Warfare 2:n karttapaketit maksavat noin 14 euroa, kun aikaisempi standardihinta on ollut alle 10 euroa. Modern Warfare 2:een on julkaistu nyt kaksi karttapakettia, jotka sisältävät yhteensä 10 karttaa, joista neljä on sarjan edellisessä osassa olleita vanhoja karttoja. Eli kuudesta oikeasti uudesta kartasta kertyy hintaa lähes 30 euroa, mikä on jo puolet varsinaisen pelin hinnasta! Korkeasta hinnasta on kuulunut paljon valitusta, mutta myyntiä tämä ei laskenut, päinvastoin. Ensimmäinen karttapaketti, Stimulus Package, ylitti kaikki aikaisemmat DLC-kaupan ennätykset yli 2,5 miljoonan kappaleen myynnillä ensimmäisen viikon aikana.

En ihmettelisi, jos Halon ja Call of Dutyn kaltaiset huippusuositut moninpeliräiskinnät siirtyisivät tulevaisuudessa kuukausimaksullisiksi. Jotenkin itsestäni tuntuisi melkeinpä paremmalta maksaa kk-maksua ylihintaisten karttapakettien sijasta. Tosin varmaan Activision rahastaisi kk-maksusta huolimatta pari kymppiä uusista kartoista. 

DLC:n suosion kasvaminen ja digitaalisten jakelukanavien kehittyminen tarkoittaa myös sitä, että episodi kerrallaan myytävien pelien määrä tulee kasvamaan. Yksinpelit siirtyvät täten kohti nykyaikaisten TV-sarjojen rakennetta. Osta jakso kerrallaan heti, tai myöhemmin koko tuotantokausi. Telltale Games on yksi pioneereista tällä saralla muun muassa Sam & Max -sarjallaan. 

Pelaajana DLC:hen suhtautuminen on väkisinkin kaksijakoista. Jos joku haluaa ostaa parilla eurolla lisä-armorin, niin ei se mitään, eihän se ole minulta pois. Toisaalta laadukkaasti tehdyt lisätehtävät tai moninpelikartat ovat sisältöä, millä saa mukavasti lisää ikää peleihin, ja niistä myös mielellään jokusen euron maksaa. DLC:n kauppaajien tulisi panostaa laatuun ja miettiä tarkasti hinnoittelua, sillä muuten hommasta jää helposti rahastuksen maku suuhun.