Jussi Soro herätteli Klubituksessa keskustelua podcasteista, joten ajattelin listata mielenkiintoisimpia omassa kuuntelussani olevia elektroniseen musiikkiin keskittyviä podcasteja.

Gareth Emery Podcast

Gareth Emeryn nousua maailman tunnetuimpien dj-tuottajien joukkoon on vauhdittanut hänen erittäin suosittu podcastinsa. Vuonna 2006 aloitettu podcast eroaa muista siinä, että biisejä ei ole biittimiksattu yhteen. Biiseistä soitetaan korkeintaan puolet, mikä kieltämättä pitää episodit mielenkiintoisina, kun biisit vaihtuvat tiuhaan. Episodit kestävät noin tunnin, joista alkuosa on progressiviisempaa matskua ja loppupuoli Garethille tyypillistä full on -matskua. Alkupuolen biiseistä on tullut tehtyä lukuisia poimintoja viime vuosien aikana, kun taas episodien loppupuolet tulee monesti vain skippailtua yli. Jokaisessa podcastissa on Podcast Player -osio, jossa vieraileva DJ pääsee sanomaan kommenttinsa ja soittamaan yhden valitsemansa biisin. Silloin tällöin mukana on myös guest mixejä. 

DJ Orkidea - Radio Unity

Dj Orkidea lopetti 10 vuoden radio-uran YleX:ssä vuonna 2007, mutta onneksi Radio Unity (joiksi Orkidean radio-ohjelmia on ollut tapana kutsua) on kuultavissa nykyisin myös podcastina Afterhours- ja NRJ-radiolähetysten lisäksi. Harmittavasti podcastissa ei kuulla Orkidean mainioita juontoja, joita on jäänyt ikävä radio-ajoilta. Mukavana lisänä Orkidea päivittää blogiinsa mielenkiintoisia kommentteja soitossa olleista biiseistä . (iTunes-linkki)

Jody Wisternoff Podcast

Jody Wisternoff on omia viime vuosien suosikkituottajiani, jonka julkaisut eivät petä koskaan. Jodyn podcastissa liikutaan paikoitellen suhteellisen syvilläkin vesillä soundillisesti, mutta vastapainoksi tulee bongattua usein myös erinomaisia melodisia progehouse-ralleja. Luonnollisesti myös Jodyn omia tuotantoja pääsee kuulemaan monesti ensimmäistä kertaa tässä podcastissa. (iTunes-linkki)

Jaytech Music Podcast

Aloin seuraamaan Jaytechin podcastia vasta hiljattain, mutta se on nopeasti noussut progemman soundin puolella yhdeksi suosikikseni Jodyn podcastin ohella. Jaytechin podcast on niin sanottu enhanced podcast, eli noin tunnin mittaiset episodit on jaettu chaptereihin, jolloin soivan biisin nimi on nähtävissä soittimessa ja biisien välillä voi hyppiä näppärästi. Käytännössä enhanced podcastit ovat Applen AAC-formaatissa, joka lienee suurin syy niiden vähäiselle suosiolle.

DJ Orion's Podcast

Suomessa dj Orion on podcastien saralla pioneeri, jonka podcast on ylittänyt jo kunnioitettavan 100 episodin rajan. Dj Orion aloitti Ylex:llä vuonna 2008, josta lähtien podcast on käytännössä koostunut radiossa soineista seteistä. Podcastia ei ole juonnettu, mutta silloin tällöin mukana olevat artistihaastattelut kuullaan. 

Orkidean ja Orionin podcastien lisäksi suomalaisista maininnan ansaitsevat ainakin Allenden 98th Avenue sekä Timo Juutin ja Sami Saaren Wicked Podcast. Jos vokaali-trance maistuu, niin suosittelen tutustumaan myös Jay van der Veenin podcastiin.

Lisäksi on pakko mainita tämän vuoden alussa on startanneesta hybridized.org-sivuston podcastista, jossa kuullaan settejä esimerkiksi Jody Wisternoffilta, Nick Warrenilta ja Hybridiltä. (iTunes-linkki)

Trancen super-staroilla on luonnollisesti omat podcastinsa, joista itse tulee lähinnä tsekkailtua sillon tällöin Above & Beyond -trion Trance Around the World. Anjunadeep on yksi suosikki-labeleistani, mutta tämä podcast kuitenkin luonnollisesti (ja valitettavasti) painottuu enemmän emo-labelin Anjunabeats[tm]-tranceen, joka ei itseäni juuri kiinnosta nykypäivänä.

***

Podcastien toteutustapa vaihtelee: tunnetuimmilla nimillä episodit pohjautuvat monesti omaan radio-ohjelmaan, toiset tekevät varta vasten podcastia juontoineen kaikkineen ja kolmannet käytännössä julkaisevat kuukausittaisen promo-mixin sellaisenaan. Tiedän joitakin kavereita, jotka eivät voi sietää juonnettuja podcasteja. Itse taas yleisesti ottaen toivoisin, että podcastit muistuttaisivat enemmän radio-ohjelmia, joissa juontajat kertovat biisien taustoista ja ajankohtaisista ilmiöistä musiikin saralla.