Aikaisemmin käytin RSS-feedien seuraamiseen Safaria, joka tarjoaakin varsin näppärän käyttöliittymän tähän tarkoitukseen. En käyttänyt erillistä sovellusta RSS-feedien lukemiseen, koska mielestäni oli luonnollista lukea feedit selaimessa. Iphonen hommaaminen kuitenkin muutti tilanteen, koska luonnollisesti syntyi tarve saada puhelin ja läppäri synkattua feedien osalta, eli tien päällä luetun entryn tulisi näkyä luettuna myös läppärillä.

Pienen selvittelyn jälkeen päädyin seuraavaan yhdistelmään: Google Reader + NetNewsWire (läppäri) + Byline (iPhone). Google Reader hoitaa synkkaamisen puhelimen ja työpöytäsovellusten välillä. NetNewsWiren 3.2+ desktop-versio osaa synkkaamisen molempiin suuntiin Google Readerin kanssa ja on muutenkin todella näppärä softa.

Iphone-ohjelmien puolella onkin sitten enemmän vaihtoehtoja tarjolla. Omissa selvittelyissäni kaksi on noussut ylise muiden: Byline ja NetNewsWire, joista Byline vie mielestäni lopulta voiton. Molemmat osaavat kaksisuuntaisen synkkaamisen Google Readerin kanssa. Erot näiden välillä löytyvät lähinnä käyttöliittymästä ja parista erityisominaisuudesta.

Byline:

Byline

NetNewsWire:

NetNewsWire

NetNewsWiresissä on näppärä "Next Unread"-painike ja ruudun alalaidassa kaiken aikaa näkyvillä oleva "Mark All as Read"-painike. Bylinessä tämä jälkimmäinen nappi on aina listan lopussa, ja on rasittavaa skrollata aina alas asti, jotta painike tulee näkyville. Toisaalta Bylinessä on todella näppärä cache-toiminto, jolla voi esimerkiksi tallentaa cacheen kaikki flägätyt entryt (siis koko nettisivun, jolla artikkeli on), jolloin niitä pystyy lukemaan nopeasti vaikka ei olisi internet-yhteyttä ollenkaan. Myös NetNewsWiressä on cache-toiminto, mutta se on rajoitetumpi.

NetNewsWiren käyttöliittymässä hämää se, että flägäämistä kuvaava ikoni (tähti) ei muuta ulkoasuaan sitä klikattaessa. Ruudun oikeaan yläkulmaan ilmestyy kyllä tähti kuvaamaan artikkelin lisäystä suosikkeihin, mutta olisi käytettävyyden kannalta loogista, että myös ikoni reagoisi. Olisin odottanut, että tämä olisi päivitysten myötä jo korjattu. Yleisesti ottaen Byline on ehkä hieman karumpi graafisesti, mutta mielestäni kuitenkin selkeämmän näköinen kuin NetNewsWire.

Ehkä eniten NetNewsWiressä häiritsee se, että uusimmat artikkelit eivät aina sijoitu listan kärkeen. Tämä kun yhdistetään siihen, että ohjelmassa ei ole Bylinen tapaan mahdollista piilottaa jo luettuja artikkeleita, niin artikkeleiden etsiminen listojen keskeltä muuttuu nopeasti todella rasittavaksi. Artikkeleiden piilottaminen olisi mukavaa myös screenshotissa näkyvässä tilanteessa, jossa uutinen on jostain syystä päivätty vuodelle 2019. 

Molemmat ohjelmat toimivat vikkelästi suuriakin artikkelimääriä ladattaessa. Kolmas varteenotettava RSS-ohjelma olisi ollut Newsstand, mutta olen lukenut lukuisia kommentteja ohjelman suorituskykyongelmista, joten en ole raaskinut rahojani sijoittaa kyseiseen ohjelmaan.

Bylinestä uupuu valitettavasti mahdollisuus jakaa artikkeleja esimerkiksi Twitterissä. NetNewsWirestä tämä ominaisuus löytyy. Bylinen tekijä on onneksi lupaillut Twitter-jakomahdollisuutta parin muun uudistuksen lisäksi tulevaan versioon.

Tätä kirjoittaessa Byline maksaa App Storessa 2,99€ ja NetNewsWire 3,99€. NetNewsWirestä on saatavilla myös ilmainen, mainoksia sisältävä versio, jota itse olen käyttänyt testailuun.

Kuten aikaisemmin kirjotinkin, niin puutteistakin huolimatta oma valintani on Byline - yksinkertaisesti siitä syystä, että tällä ohjelmalla feedien läpikäynti päivän mittaan on piirun verran suoraviivaisempaa kuin muilla ohjelmilla.

Viime aikoina on ollut myös puhetta siitä, kuinka Twitter korvaa RSS-feedien seuraamisen. Muutaman kaverin tiedänkin jo luopuneen RSS-feedeistä Twitterin vuoksi. Tätä aihetta tulee mahdollisesti käsiteltyä tulevissa postauksissa.